bfoktober

Senaste inläggen

Av bfoktober - 18 september 2012 10:35

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.


Ja, nu är det faktiskt inte så länge kvar! Vår lilla Ebba har inte såå stor plats inne i magen längre så det är mindre rörelser, men jag känner ju henne såklart flera ggr om dagen=) Förvärkarna har startat ganska mkt, sammandragningar har jag konstant så fort jag rör mig i princip...


Nu är jag bara orolig att jag inte ska veta när jag ska åka in? lite orolig över själva förlossningen men samtididigt ser jag fram emot det.. om 3 veckor kanske vi har vårt lilla hjärta utanför magen och gosar istället för inne i magen<3

 

Av bfoktober - 13 september 2012 14:22

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.


Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.


Eller ja, är i 36+2 idag och inte 36+0..

Tycker hon har lugnat ner sig i magen en aning, men såklart känner ja henne;) på ultraljudet i måndags låg hon med ryggen utåt så jag antar att det är därför;) Nu längtar ja massa på att få träffa henne, se vem hon är...


Hjärtljud idag hos barnmorskan låg på 152, och hon har hela tiden legat på mellan 150-152=)


   

Bilder från vecka 14 och 36<3

Av bfoktober - 8 september 2012 09:25

Idag ska vi ta en tur till Tingsryd för att fira lillasyster Sofie som fyllde år nu i veckan=)

Ska bli mycket trevligt=)


Nu är även en resa till lalandia bokad i november med hela min familj och respektive och alla barnen=) Ska bli supermysigt att komma iväg allihopa och bara umgås och ha trevligt, och då har även vår lilla Ebba kommit ut med, så då ska alla kusiner få träffa henne också;)


På tisdag ska Sydöstran göra ett repotage om mig;) Om hur det är att vara gravid med diabetes.. Ska bli spännande men är samtidigt nervös.. Hon som ska göra repotaget kommer hit redan vid 8 på morgonen och ville va med när jag tar sprutan och kolla blodsocker och så, och även få med vad ja äter till frukost;)

Sen har vi ultraljud vid 9,30, så även då skulle hon följa med... Känns lite nervöst att ha med en vilt främmande människa in på ultraljud, men  de ska nog gå bra;)


Slänger in en bild från i torsdags;)

 

Av bfoktober - 4 september 2012 16:36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.



Vi kom in till förlossningen idag för att vi hade tid för vändförsök av den lilla tösabiten! Men när hon gjorde ultraljudet såg vi att hon redan har vänt sig själv, vilket är ovanligt.. men det kändes jättebra att hon fixade det på egen hand så vi slapp vändningen..


Jag ahr fått otroligt ont i revbenen, vet inte var ja ska ta vägen, enda som hjälper någorlunda är att ligga ner, men inte ens det hjälper alltid.. försöker ibland trycka ner henne lite för att kunna massera revbenen lite, vilket hjälper för stunden, men då blir hon arg å börjar sparka på mina händer, så de gillar hon inte alls...


Hoppas att hon vill komma ut snart.. På tisdag ska vi iaf på nytt TUL, får se hur stor hon är då om vi kanske bokar igångsättning.. vem vet..

Av bfoktober - 30 augusti 2012 11:12

I tisdags var jag hos barnmorskan på 35 veckors kontroll.. Sf-mått hade blivit något större och låg på 35 cm, men hon sa att det behöver inte vara för att tösen är stor utan för att hon ligger i säte..

Hjärtljuden dunkade på fint med 155 slag=)


På eftermiddagen var ja en tur hos gynläkare för att kolla om tappen hade påverkats något ännu.. å den hade blivit mindre från runt 4 cm till 2,9.. Och även där såg vi att hon ligger i säte... Så på tisdag 8,30 ska vi vara på förlossningen i karlskrona för en vändförsök, vilket känns nervöst..

Barnmorskan sa när hon ringde om en tid att jag ska packa bb-väskan ifall att.. och lyckas inte vändningen blir det bokat kejsarsnitt inom några veckor..  Några veckor vet ja inte hur länge de är men de kommer hända snart iaf! Och om ja har rätt känsla så kommer de sluta med kejsarsnitt! Men vi får se om de är rätt..


På lördag blir det barnvaktsdags igen till söta lilla flickan, (sambons systerdotter).. Längesen hon sov här nu, så de ska bli mysigt=) Och då tar vi även en tur till mamma och pappa för lite "kräftkalas"=) Gud så gott det ska bli=)


Nä, nu kommer snart syster och systersonen, ska in till stan för att köpa amningsbh, inlägg  och lite smått till bb väskan som ja måste ha klar till tisdag=)

Av bfoktober - 28 augusti 2012 08:35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.


Det närmar sig med stormsteg.. 41 dagar kvar och nervositeten stiger för varje dag!

Ikväll ska vi till förlossningen på visning, bara det är nervöst! och nu på dagen ska jag till barnmorskan på 35 veckors besöket...

Sist hade jag ökat 15 kg sen inskrivning, får se hur det ser ut idag...=)

Dock ser det inte alls ut som magen växer, men bebis växer enligt TUL och sf-mått, så allt är nog i sin ordning=)

 

Av bfoktober - 23 augusti 2012 14:43

Efter att ha längtat i så många år på att du ska bli till vår älskade lilla tös så vill jag bara att du ska komma ut nu!

Längtade massa efter att få mage och få börja känna rörelserna, och nu vill jag bara att allt ska vara över.. Det börjar bli riktigt jobbigt för kroppen nu, det hjälper knappt att ligga ner längre, det gör ändå jätte ont i revbenen.. Du börja bli stor nu vår lilla Ebba<3


Vecka 34 är vi inne i nu!

vecka 37 är nästa TUL, då får vi se om du har växt ännu mer för mkt, ligger ju redan på plus, och isåfall får vi se när du får komma ut till oss<3


I helgen som var, den 18 Augusti blev jag gift med världens finaste man<3

Det var en underbar dag för båda två, många fina tal som man inte kunde hålla tårarna inne på!

Systrarna mina var bättre än jag trodde på att hålla tal;) Sen mina hormoner nu med, känsliga mig!



Av bfoktober - 22 augusti 2012 07:02

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.



Är jättedålig på att uppdatera, men hinner knappt längre:( Men nu händer de mkt känner ja, har fått onda sammandragningar, mera halsbränna och orka knappt vara uppe för kroppen värker!

Längtar så himland mkt till vår lilla tjej kommer ut nu!

Presentation

Fråga mig

11 besvarade frågor

Bloggar jag läser

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Vill ha barn

http://www.villhabarn.se

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards